wtorek, 19 maja 2020

Substancje o znaczeniu biologicznym.

Temat: Tłuszcze.

 Już wiesz: 
- co to sa alkohole;
- co to są wyższe kwasy karboksylowe;
- co to są estry.

Na dzisiejszej lekcji:
- dowiesz się co to są tłuszcze;
- poznasz budowę, rodzaje, właściwości i zastosowanie tłuszczów. 

1. Występowanie:
- nasiona roślin oleistych(np. słonecznik, rzepaku)
- materiał zapasowy -składnik tkanek podskórnych;

2. Co to są tłuszcze?

 Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu.

3. Otrzymywanie tłuszczów - reakcja estryfikacji.


glicerol + kwasy tłuszczowe → tłuszcz + woda
                                                                        (ester)

Obejrzyj film
Źródło: ChemiHelp7-8 YouTube

4. Wzór ogólny tłuszczów.
5.  Podział tłuszczów:

a) pochodzenie lub występowanie.
b) budowę(stan skupienia)

6. Właściwości tłuszczów.
- nie rozpuszczają się w wodzie, 
- mają budowę niepolarną,
- dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych,
- o gęstości mniejszej oo gęstości wody,
- tworzą emulsję.

7. Zastosowanie - przemysł:
- spożywczy,
- kosmetyczny,
- chemiczny.
koniec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz