Temat: Tłuszcze.
Już wiesz:
- co to sa alkohole;
- co to są wyższe kwasy karboksylowe;
- co to są estry.
Na dzisiejszej lekcji:
- dowiesz się co to są tłuszcze;
- poznasz budowę, rodzaje, właściwości i zastosowanie tłuszczów.
1. Występowanie:
- nasiona roślin oleistych(np. słonecznik, rzepaku)
- materiał zapasowy -składnik tkanek podskórnych;
2. Co to są tłuszcze?
Tłuszcze to estry wyższych kwasów karboksylowych i glicerolu.
3. Otrzymywanie tłuszczów - reakcja estryfikacji.
glicerol + kwasy tłuszczowe → tłuszcz + woda
(ester)Obejrzyj film
4. Wzór ogólny tłuszczów.
5. Podział tłuszczów:
a) pochodzenie lub występowanie.
b) budowę(stan skupienia)
- nie rozpuszczają się w wodzie,
- mają budowę niepolarną,
- dobrze rozpuszczają się w rozpuszczalnikach organicznych,
- o gęstości mniejszej oo gęstości wody,
- tworzą emulsję.
7. Zastosowanie - przemysł:
- spożywczy,
- kosmetyczny,
- chemiczny.
koniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz