Temat: Aminokwasy.
Już wiesz
- jaką budowę i właściwości mają grupy wybranych związków organicznych, takie jak alkohole, kwasy karboksylowe i estry.
Nauczysz się
- czym są aminokwasy;
- co to jest glicyna;
- wskazać we wzorach związków organicznych wiązanie peptydowe.
1. Co są aminokwasy?
Aminokwasy to związki chemiczne bardzo rozpowszechnione w przyrodzie. Występują w organizmach roślin i zwierząt. Najprostszy aminokwas to glicyna, która występuje w kolagenie(białko tkanki łącznej) i żelatynie.Inna nazwa glicyny to kwas aminooctowy.
Aminokwasy – związki organiczne zawierające grupę aminową NH₂ i grupę charakterystyczną dla kwasów karboksylowych COOH.
2. Nazewnictwo aminokwasów.
Nazwy systematyczne - do nazwy kwasu karboksylowego, od którego pochodzi aminokwas dodajemy przedrostek amino-

3. Łączenie się aminokwasów - wiązania peptydowe.
Ze względu na obecność dwóch grup funkcyjnych: aminowej -NH₂ o charakterze zasadowym i karboksylowej -COOH o charakterze kwasowym, cząsteczki aminokwasów mogą łączyć się poprzez wiązanie peptydowe. Jak łączą się ze sobą dwie cząsteczki glicyny?


4. Polipeptydy.
Łączące się ze sobą fragmenty aminokwasów tworzą związki chemiczne zwane polipeptydami. Niektóre polipeptydy to białka.
5. Właściwości:
-
6. Zastosowanie
koniec.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz